Kedves Ügyfeleink,

Tájékoztatjuk Önöket az alábbiakról:
2019.02.17-én 00-04 óra között az SMS szolgáltatás szünetel. Az érintett SMS-ek utólag kiküldésre kerülnek.

Internetbank rendszerünkkel kapcsolatosan, a következő problémákat tapasztalhatja egyes esetekben:

Előfordulhat, hogy a netbank rendszer eléréséhez belépéskor új jelszót kell kérnie. Bankszámla, netbankon lekért számlatörténeti adataiban hiba lehetséges.

Valamennyi hiba elhárításán dolgozunk és tájékoztatjuk Önöket a helyreállításról.

Kérjük, hogy a gyors segítség érdekében hívják telefonon Ügyintézőinket. Fiókjaink telefonszáma az alábbi helyen érhető el: https://www.fokusztakarek.hu/fiokhalozat

A kellemetlenségekért elnézésüket kérjük!

Üdvözlettel: Fókusz Takarék

Tartós betét

Takarékoskodjon kedvezőbb adózással, vagy akár kamatadó mentesen!

A 2010-es SZJA változások lehetőséget teremtettek arra, hogy a magánszemélyek tartós befektetések/betétek kezelésére nyitott számláján a megtakarításaikat és azok hozamait/kamatait kedvező adózás mellett, vagy teljesen adómentesen kezeljék.


A Tartós betéti szerződés határozott idejű szerződés, amely a számlanyitást követő 5. naptári év utolsó napjáig tart.
A Tartós megtakarítási számla pénzneme kizárólag forint lehet.

 

Tartós betéti szerződést köthet minden magyar adóazonosító jellel rendelkező nagykorú természetes személy, aki vállalja, hogy a szerződés kötésekor minimum 25 000 Ft-ot befizet az szerződés értelmében újonnan nyíló tartós megtakarítási számlára.
Egy pénzügyi szolgáltatónál egy adott évben ugyanazon ügyfél kizárólag egy Tartós megtakarítási számla nyitását kezdeményezheti.

 

A Tartós betéti szerződés

 

  • a látra szóló Tartós megtakarítási számlából
  • és a hozzá kapcsolódó lekötött betét típusú Tartós lekötésű betétből áll.

 


A TBSZ lehetséges időtartama, a megtakarítások elhelyezése és adózása

 

A szerződés időtartama két részre bontható.
A számlanyitás éve a megtakarítási időszak, mely során a megtakarítások a számlára befizethetők. A megtakarítási időszak minden esetben a számlanyitás évének utolsó napjáig tart. A tartós megtakarítási számlára befizetés csak a nyitás évében teljesíthető. A számlanyitáshoz szükséges minimális 25 000 Ft-os összegen kívül további pénzeszközök – egy összegben, vagy részletekben – megkötés nélkül helyezhetők el a nyitás évében.


A megtakarítási időszak lejárta után (következő év január 01-től) indul a lekötési időszak, melynek hossza 3 vagy 5 naptári év lehet.


A 3 éves lekötési időszak végén, ha a szerződést nem hosszabbítjuk meg 10%-os kedvezményes adót kell fizetni az elért kamat után, illetve részösszeg felvétele esetén a meg nem hosszabbított résszel arányos növekmény után. A 10%-os adómérték vonatkozik arra az esetre is, ha a szerződést a harmadik lekötési év után, de az ötödik lekötési év vége előtt szakítjuk meg. Amennyiben érintetlenül hagyjuk a számlán a megtakarítási összeget az 5 éves lekötési időszak végéig, akkor kamatadó mentes.
A lekötési időszak alatt a számlára befizetés nem teljesíthető, értéke csak a kamatok jóváírásával növelhető.


A tartós betéttel kapcsolatosan esetlegesen keletkező adóköteles jövedelmekről a számlavezető csak igazolást állít ki, amely alapján az ügyfélnek kell az adókötelezettségét bevallania, és az adót befizetnie.

 

Kifizetés a számláról és a számla megszűnése


A lekötési időszak lejártát megelőzően a tartós betétből való bármekkora összegű pénzkivétel minden esetben a számla megszűnéséhez vezet.
A hároméves lekötési időszak végén kérhető először a teljes (ekkor a számla megszűnik), illetve részösszeg kifizetése. Részösszeg kifizetése esetén, a ki nem fizetett összeg (minimálisan 25 000 Ft) futamideje további két évre meghosszabbodik, a számla tovább „él”.


Az ötéves lekötési időszak végén, a betét részben, vagy egészben felvehető, illetve új szerződés keretében ismételten elhelyezhető.

 

A Tartós megtakarítási számla és a Tartós betéti számlák kondícióit a Lakossági forint betétek, forint számlavezetés és egyéb szolgáltatások kondíciói hirdetmény tartalmazza. Legkisebb elhelyezhető összeg 25.000 Ft. A Tartós betétek OBA által biztosítottak a törvényi előírásoknak megfelelően.

 

 

Hirdetmények